torsdag 7 april 2016

Rekordfå brott i Malmö ingen nyhet detta år heller?

Förra året släppte Malmö stad ett pressmeddelande om rekordlåg nivå av anmälda brott, och jag bloggade då om att det var anmärkningsvärt hur det inte blev någon nyhet. Det uppmärksammades knappt ens i lokalmedia, trots att det mycket väl hade kunnat betraktas som en stor nyhet. Efter att Oisin Cantwell på Aftonbladet plockat upp det i en krönika blev det en rätt stor diskussion kring detta, som även togs upp i Sveriges Radios program medierna.

Detta kan kopplas till att en majoritet av Sveriges befolkning, ca 70%, tror att brottsligheten ökar, samtidigt som brottsligheten under de senaste 10 till 20 åren har minskat för många brott. Att många trots minskande brottslighet tror att det ökar är kanske inte så konstigt med tanke på att media dagligen rapporterar om brottslighet, men alltså knappt ens bemödar sig att rapportera om rekordlåga siffror på anmälda brott.

I går släppte Malmö stad en liknande nyhet på sin hemsida, den polisanmälda brottsligheten har fortsatt sjunka, och dessutom säger polisen att det noteras en minskning av sprängningar och skjutningar samt att storskaliga upplopp ("social oro") inte förekommit på flera år. Enligt pressmeddelandet har alltså den positiva utvecklingen i Malmö fortsatt, och vi har en ny rekordlåg nivå på den polisanmälda brottsligheten i Malmö. Här gäller alla vanliga reservationer - det är inte säkert att färre polisanmälningar betyder mindre brottslighet, folk kanske är för rädda för att anmäla brott till exempel. Men tills vi vet mer om det bör utgångspunkten vara att det är positivt att polisanmälningarna minskar, och att just skjutningar och sprängningar minskar borde vara av intresse att notera även om det sker från en extremt hög nivå i Malmö.

Efter den stora uppmärksamhet som det väckte att den här typen av statistik var en icke-nyhet hade det kunnat antas att medierna i år skulle vara snabbare på att rapportera om den rekordlåga anmälda brottsligheten i Malmö. Så verkar dock ej fallet, åtminstone inte ännu (21.5 timmar efter att nyheten kom ut på Malmö stads hemsida). Inget alls verkar ha rapporterats i lokalmedia (Sydsvenskan, Skånska dagbladet, P4 Malmöhus, SVT Skåne). Och liksom förra gången handlar det inte om att lokala nyheter inte rapporteras. Att det brann tre bilar igår i Rosengård har till exempel rapporterats av Skånska Dagbladet , i P4 Malmöhus kan man höra om hur skräpigt det är i Malmö, och SVT Sydnytt rapporterar om en trafikolycka i Malmö där två personbilar och en lastbil var inblandade.

Uppdatering klockan 15.13 (ca 24h efter Malmö stad släppt nyheten)
I SR Ekots 15-sändning togs nyheten om rekordfå anmälda brott i Malmö upp, med ett sansat inslag där det poängteras att anmälningar ej nödvändigtvis speglar faktisk brottslighet. Riksmedia alltså bättre än Skånemedia på att rapportera brottsutveckling i Malmö?

Uppdatering 15.32:
Svt nyheter Skåne har en TT-nyhet på temat, daterad till 14.24 och (TT) var därmed snabbare än Ekot.

Uppdatering 8/4 08.32:
42 timmar efter att Malmö stad släppte nyheten tittar jag på Sydsvenskans hemsida. Längst upp puffas för en rånare som "krävde sex när han ej fick mobil". Huvudnyheten är att ID-kontrollerna kostar 3 miljoner om dagen. Därefter följer nyheter om bland annat en målarstrejk samt en rad kriminalnyheter:
Soldier of Odin extremist fick dagisjobb i Malmö
Tvingade plan att nödlanda - döms till fängelse
Man friad efter 33 år i fängelse

Ca 20 nyheter ner på sidan kommer till slut TT-artikeln om rekordfå brott i Malmö.
Om jag går in på den sektion av Sydsvenskan där det bara  är Malmönyheter är TT-artikeln nummer åtta i ordningen, efter några av ovan nämnda nyheter samt en notis om möjlig skottlossning i Malmöstadsdelen Oxie. 

Den som följer Sydsvenskan, som nog bör betraktas som nyhetsledande i Malmö, så här två dagar efter att Malmö stad släppte nyheten om rekordfå brott kan med andra ord ursäktas om det inte upplevs som att brottsligheten, skottlossningarna och sprängningarna minskade förra året enligt polisanmälningar.

Jag tycker att det här är direkt svagt - och jag hoppas verkligen att det kommer ut ett jättereportage om detta i Sydsvenskan regi inom kort.

En sökning i mediearkivet retriever på brott +malmö för svensk tryckt press ger 23 träffar senaste tre dagarna. Fyra versioner av TT-artikeln om rekordfå anmälningar. Resten behandlar andra aspekter på brottslighet. Inte ens under tre dagar när REKORDFÅ BROTT hade kunnat stå på löpsedlarna är den sjunkande brottsligheten det dominerande budskapet - och hur det ser ut resten av året är då lätt att tänka sig.

Uppdatering 8/4 18.45:
Nu har Skånska dagbladet en egenproducerad artikel i ämnet, det är en helt ok artikel, som tar upp ungefär samma sak som TT-artikeln. Bra - men samtidigt kan det noteras att detta har tagit 51 timmar, och egentligen är en rewrite på nyheten från Malmö stads hemsida. Som dessutom publiceras på den medialt sett något osexiga tiden fredag eftermiddag. Skånskan får trots det sägas vara bäst i klassen (Skåne-klassen dvs) än så länge, men det är samtidigt ett underbetyg till Skånemedia som helhet.

Uppdatering 11/4 11.52: Har kollat i retriever efter mer rapportering, men förutom Peter Santessons ledarkrönika i Skånska dagbladet hade det inte dykt upp något nytt. En googling visade däremot att Securityuser, "officiellt media för Säkerhet för Näringsliv Och Samhälle och SäkerhetsBranschen" har skrivit en artikel i ämnet, där det dessutom ser ut som att man bemödat sig om att göra lite mer research (genom att plocka ut BRÅ-statistik över stöldbrott) och analys. Bra jobbat!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar