fredag 30 januari 2015

Rekordfå anmälda brott i Malmö blev ingen nyhet

I måndags släppte Malmö stad nyheten att den anmälda brottsligheten i staden är nere på en rekordlåg nivå. Brottsanmälningar per invånare har minskat fem år i rad och är nu lägre än 1996 då BRÅ började mäta. Det ska direkt sägas att det är långt ifrån säkert att detta betyder att brottsligheten faktiskt minskat. Det kan t ex hända att fler har blivit rädda att anmäla brott eller tappat förtroende för polisen vilket kan påverka anmälningsbenägenheten. Det vet vi dock inte, och utgångspunkten bör vara att det är positivt om den anmälda brottsligheten minskar.

Rekordlåg nivå på brottsligheten i en stad som för bara några veckor sedan sades riskera "stämplas med öknamnet Sveriges Chicago" hade kunnat vara en nyhet i lokalmedia. Kanske till och med i riksmedia, i relation till hur staden ibland påstås användas som exempel på hur invandring påverkar samhället och brottsligheten.

Så var dock inte fallet, åtminstone inte vad jag kunnat se (kontakta mig gärna om jag missat något). Sydsvenskan publicerade i förrgår en liten notis i papperstidningen som jag hittar via retriever, en re-write av pressmeddelandet Malmö stad skickade ut. På webben hittar jag inget. Ingenting i P4 Malmöhus. Ingenting i Sydnytt. Ingenting i Skånska Dagbladet. Det handlar inte om att det inte rapporteras nyheter från Malmö, det senaste dygnet har t ex Skånska Dagbladet rapporterat från Malmö om ett inbrott på en skola och om att vakter sätts in på natt-café för EU-migranter. När jag letar nyheter om det upptäcker jag dessutom att P4 Kalmar verkar se ett nyhetsvärde i att stölder och inbrott minskar enligt motsvarande statistik. Jag har via twitter kontaktat lokalmedia och frågat om detta, men den enda som svarade var Sydnytt som säger sig ha missat pressmeddelandet.

Enligt min mening är den här typen av nyheter viktiga att rapportera om, inte minst i relation till att det är många som oroar sig för brottsligheten i samhället. Förra året uppgav 69% av svenskarna att de tror brottsligheten har ökat i Sverige de senaste tre åren, när den mesta datan pekar mot att brottsligheten varit relativt oförändrad eller till och med minskande för de flesta brottstyper. Motsvarande trend har också noterats i Storbritannien, där folk tror att brottsligheten ökar när den i själva verket minskar. Även om det här blir av intresse att notera att brottsligheten kanske faktiskt ökade förra året som jag bloggade om häromveckan så har den övergripande trenden över en längre tid varit att stora delar av brottsligheten minskar samtidigt som befolkningen tror att den ökar. Det här är lite av ett folkbildningsproblem, och det underlättas knappast av att ingen rapporterar om "rekordlåg nivå på anmälda brott" i staden Malmö. När media kontinuerligt rapporterar om enskilda brott, som ovan nämnda inbrott i en skola, men inte gör någon nyhet av den övergripande trenden med minskande brottslighet kanske det inte är så konstigt att många tror att brottsligheten ökar.



4 kommentarer:

  1. Antalet anmälda brott har nästan fördubblats i hela riket sedan 1975 enligt data från Brå. Det stämmer bättre med den allmänna uppfattning.
    http://www.brottsrummet.se/sv/brott-och-statistik

    SvaraRadera
  2. Det kan nog stämma!
    Men, befolkningen har ökat med mer än 15% samma tidsperiod, och mycket av ökningen kom 1975-1990. Dessutom är den fråga om brottsutvecklingen som BRÅ ställer formulerad till att handla om senaste tre åren.
    Det blr dock poängteras att jag inte vet vad folk tror om brottsutvecklingen i Malmö - jag ställer uppfattningar om brottsutveckling i Sverige mot anmälda brott i Malmö - vilket givetvis är en svaghet i mitt resonemang.

    SvaraRadera
  3. Jag håller med om att utgångspunkten bör vara att det är positivt om den anmälda brottsligheten minskar. Samtidigt ler jag lite åt dilemmat med mätningen. I min vardag jobbar vi för att få medarbetare att flitigt rapportera incidenter. Och mycket riktigt, antalet rapporterade incidenter ökar. Återstår då frågan, är det en faktisk ökning vi ser eller snarare resultatet av vår kampanj om flitig rapportering...?

    SvaraRadera